Korisni saveti za kupoprodaju i izdavanje nekretnina+

Saveti za prodavce

Kako je na šahovskoj table svaki potez bitan, tako je i taj važan životni korak neophodno odraditi na pravi način. Iz tog razloga dajemo Vam nekoliko saveta:

1. Proverite i pripremite dokumentaciju nepokretnosti

Detaljno proverite i pregledajte svu dokumentaciju koja je vezana za predmetnu nepokretnost. Proverite da li posedujete sve priznanice i ugovore u originalu ili overenoj fotokopiji. Ukoliko do trenutka prodaje nekretnine niste uknjižili nekretninu, sada je pravo vreme. Uknjižene nepokretnosti prodaju se mnogo brže i lakše. Takođe, širi je i spektar kupaca koji traže knjižno vlasništvo.

Najgora situacija koja se može desiti je da krenete u posao bez pripremljene dokumentacije. Kupac ima novac, želi Vaš stan, a Vi ne možete realizovati zato što Vam ‚‚fali jedan papir‚‚.

2. Donesite odluku kako želite da prodajete Vašu nekretninu

Naš savet je prepustite stručnjacima. Vreme je kategorija koja promiče bespovratno. Angažovanjem onih kojima je to posao štedite na vremenu. Izbegavate stres. Prodaja stana jeste stres, i posao mnogo složeniji nego se u prvom momentu čini. Ukoliko rešite da stan prodajete preko agencije, onda ga nemojte sami oglašavati. Time direktno omalovažavate nečiji rad i trud. Donesite odluku da li se sami time bavite ili ne.

Ukoliko rešite da se sami bavite prodajom svog stana – srećno!

Najbolji način je, sigurno je, da se posao prepusti jednoj agenciji. Kao i na svakoj pijaci, tako je i stan roba koja se prometuje. Ukoliko se nalazi na više tezgi (u više Agencija) neminovno je, cena joj pada. Obavite razgovor sa većim brojem agenata, ali, ugovor potpišite samo sa jednim. Raspitajte se kod prijatelja i poznanika, proverite preporuke na internetu. i donesite odluku. Nemojte verovati u priče koje Vam u tom trenutku zvuče idealno po Vas. Slatkorečivost zna biti pogubna. Proverite agenta koji Vam se učini najstučniji. Razmislite da li Vam ostavlja dovoljno poverenja i znanja. Pravi agent mora imati odgovor na svako Vaše pitanje.

Proverite na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da li je Agencija upisana u registar posrednika, da li je Vaš agent prijavljen i da li ima licencu.

Nemojte leteti. Veličina agencije ne znači uvek i kvalitet obavljenog posla. A ono što je besplatno češće košta i skuplje nego ono sa izraženom cenom.

3. Prezentujte nekretnine na pravi način

U eri interneta, fotografija je prvi utisak koji neko stiče o Vašoj nepokretnosti. Izuzetno je važno da se potrudite da Vaš prostor bude pripremljen kako za oglasno fotografisanje, tako i za razgledanje budućih kupaca.

Ukoliko je to nekretnine u kojoj Vi živite, uklonite sav višak stvari (i ovako se spremate za selidbu), operite prozore, kupatila. Osvežite prostor. Jako je važno da stan bude osvetljen. Da bi kupac krenuo da razmišlja o Vašoj nepokretnosti kao o svojoj, prvi uslov je da se u njoj oseća prijatno. Krečenje u belo ili svetlim bojama, neće podignuti vrednost Vaše nepokretnosti ali će ostaviti mnogo lepši utisak. Obrisana prašina, rasklonjene stvari sa stolova i vidljivih polica, svež buket cveća, oprani sudovi, priznaćete i sami mnogo su prijemčiviji oku i ostavljaju bolji prvi utisak. A on je često i presudan.

Ukoliko Vam u stanu žive zakupci, na vreme ih obavestite o tome da ćete dovoditi kupce u stan. Idealna varijanta je ukoliko u stanu niko ne živi, ako je stan oslobođen stvari. Nemaju svi percepciju sagledavanja prostora, te stoga, masivan nameštaj zna da vizuelno smanjuje prostor. Ukoliko imate kućne ljubimce, izvedite ih u šetnju kada kupci dolaze.

4. Formirajte cenu na pravi način

Vrednost Vaše nepokretnosti nije onaj iznos novca koji je Vama potreban. Vrednost je onaj iznos koji se pravi kupac spreman da plati za datu nepokretnosti u datom trenutku. Proverite i sami ili uz pomoć Vašeg agenta koliko se u datom trenutku prodaje nepokretnosti na Vašoj mikrolokaciji po istim parametrima. Proverite kolika je prosečna cena oglašenih a na sajtu republičkog geodetskog zavoda i realizovanih nepokretnosti sličnih karakteristika.

5. Pregovori

Ukoliko ste rešili da posao prepustite agentu, onda to i učinite. Pustite agenta da priča. Vaše je da otvorite stan, ljubazno dočekate kupce. Priča o stanu, dokumentaciji, građevinskim delovima je posao Vašeg agenta, koga ste, naravno, brižljivo izabrali. Kupcu nije neophodno da zna razloge prodaje, Vaš odnos sa komšilukom.

Nemojte se osećati uvređeno ili komentare kupaca doživljavati lično. Ukusi su različiti, a svako ima pravo komentarisati. Vaš agent će najbolje znati kako se sa zluradim komentarima izboriti. Neki kupci jednostavno naglas izgovaraju svoje mišljenje, a kod drugih je to način pokušaja za snižavanje cene.

Saslušajte svaku ponudu i ljubazno je primite. Pregovore oko cene prepustite agentu. Nemojte odugovlačiti sa odgovorom ili menjanjem uslova koje ste u stanu saopštili kupcima.

Držite se one stare krilatice da je prva ponuda najčešće i najbolja.

6. Prodaja stana

Dobili ste traženi iznos cene. Ukoliko ste posao odradili preko agenta, onda je Vaše samo da se pojavite kod javnog beležnika i da dogovor u pismenoj formi i overite. Ukoliko ste se u posao upustili sami, onda Vam predstoji obilazak i katastra nepokretnosti, angažovanje advokata, vađenje raznih neophodnih potvrda, koordinacija sa kupcem, vezano za banku, primopredaju, potvrde, dokumentaciju koja sledi nakon overe ugovora.

Tek želimo Vam sreću …jer uspešna kupoprodaja nepokretnosti je ono za šta se i zalažemo.

Autor: RaQueL
Foto: AnnaLucia